Mijn zoon die in de VS woont, logeerde met zijn gezinnetje bij ons. Zijn driejarige dochtertje, Melody, was nogal kieskeurig met eten.
Toen er eens een kipgerecht op tafel stond en ze het niet eens wilde proeven, zelfs niet met alle creatieve overredingskracht van haar moeder, bedacht ik dat ze stapelgek was op haar grotere nicht Zoey, van 6 jaar. Ze had haar in de dierentuin de hele dag gevolgd en praatte sindsdien ook veel over Zoey. Door mijn inzicht in de manieren waarop kinderen zich hechten, besefte ik dat ik de relatie met Zoey voor dit eten kon inzetten. Ik zei: ‘Zoey is dol op kip!’ Melody keek mij met grote ogen aan. Ik zei nog eens: ‘Zoey houdt veel van dit soort kip. Denk je dat je het ook eens wilt proberen?’ En ja, hoor, Melody nam een hap van de kip. Ze was er niet zo dol op, maar had het tenminste geprobeerd.
Dat was echter nog niet het einde. Een aantal dagen later hadden we chinees eten gehaald. Melody wilde alleen bami eten. Ik zei: ‘Wil je wat Fou Yong Hai? Het is allemaal ei, en je houdt van eieren.’ Nee, ze wilde alleen maar bami eten en ging daarmee verder. Maar een minuut later keek ze op en vroeg: vindt Zoey dat lekker? Totaal verrast had ik geen idee of Zoey het lekker vond, maar gokte enthousiast: ‘Ja, Zoey is daar dol op!’ En Melody… was er ook dol op.
Jonge kinderen, al vanaf een jaar, hechten zich veel aan ons door gelijkenis. Ze willen graag hetzelfde zijn als hen die ze graag mogen. Door dat onbewuste verlangen gaan ze ons nadoen, dingen overnemen en van ons leren. Ze nemen onze gebaren over, onze smaak, onze taal, en lopen zelfs graag in onze schoenen. Als ze zich niet zo welkom bij ons voelen, of niet zo op hun gemak, dan wordt opvoeden en aanleren veel lastiger. Als ouders willen we dus zeker onze band met hen op allerlei manieren goed onderhouden, want zonder die band is onze invloed vrijwel nihil. Wat zijn jouw ervaringen met jonge kinderen en gelijkenis?
Kijk voor meer kennis over de manieren waarop kinderen zich hechten naar deze presentatie van Gordon Neufeld: Roots of Attachment, the six stages of relationship. Je vindt die hier: https://neufeldinstitute.org/resources/free/
Verder is dit een van de vele onderwerpen die aan bod komt bij Hechting en Ontwikkeling I, die in februari van start gaat onder de naam Hechting I. Kijk voor meer info op https://www.psychodidact.nl/studies/hechting-1/
Tevens leer je hier meer over in onze cursus voor ouders Opvoedinvloed 1.
0 Comments