Hechtingsproblematiek oplossen

Omschrijving

Je doet tijdens deze cursus nieuwe inzichten op over de impact van verstoorde hechtingsrelaties, op basis van een unieke benadering van het thema hechting. Tevens biedt de cursus handvatten voor begeleiding.

Resultaat

Je herkent hechtingsproblemen makkelijk en kunt de ernst ervan inschatten. Je kent het pad naar verbetering en hebt eenvoudige maar zeer effectieve tools voor begeleiding.

Hechting en hechtingsproblematiek is voornamelijk samengesteld als een uiterst compacte cursus voor alle hulpverleners die bij ouders en kinderen betrokken zijn. Daarnaast vinden ook hulpverleners die met volwassenen of relaties werken de stof uiterst waardevol. Vaktaal wordt zoveel mogelijk vermeden.

Voor we spreken over hechtingsproblemen, moet eerst duidelijk zijn wat goede hechting is. We behandelen de drie elementen:  gezonde afhankelijkheid, de zes manieren van hechten en de polarisering van hechtingsdrang.

Afstand en kwetsing leiden tot afweer, en van daaruit kunnen allerlei problemen ontstaan, zoals aanklampen, angst, agressie, dominantie, verplaatste hechting, onthechten enz.

Je krijgt eenvoudige tools om hechtingsrelaties te versterken of herstellen, en ouders daarin te steunen.

(Hun die zich rustig en breder in de stof willen verdiepen, en de verbanden met de ontwikkeling volledig willen begrijpen, bevelen we de uitgebreidere cursus Hechting en Ontwikkeling aan.)

Overzicht

DEEL 1 – het concept hechting en de hiërarchie van hechting

DEEL 2 – ontvankelijkheid en invloed: de juiste relatie bouwen

DEEL 3 – gehecht raken: zes fasen

DEEL 4 – hechting en volwassenwording: het verband

DEEL 5 – verlegenheid en concurrerende hechting: omgaan met beschermende instincten

DEEL 6 – het verwijderingscomplex: de oorzaak van hechtingsproblematiek

DEEL 7 – defensieve onthechting: overbruggen wat kan verdelen

DEEL 8 – genezing door hechting: met gewonde kinderen werken

DEEL 9 – spel als hulpmiddel

Deel 10 – begeleiding van ouders, casussen

 

Online trainer is Margriet Noot. Zij heeft ervaring in het onderwijs, als gezinstherapeut, en als trainer gespreksmethodiek, en is sinds 2016 docent aan het Neufeld Instituut. Zij wil niets liever dan de prachtige inzichten en eenvoudige tools van Gordon Neufeld met je delen.

Trainer bij de lesdagen op locatie is Evelyne van Winden. Zij is moeder en stiefmoeder, en geeft hechtingsgerichte individuele-, relatie- en gezinsbegeleiding in haar eigen praktijk. Ze weet uit eigen ervaring hoe levensveranderend dit unieke werk is en begeleid anderen graag in hun nieuwsgierigheid of zoektocht.

 

Vrijdag 7 en vrijdag 21 juni 2024 – online

Donderdag 10 en donderdag 24 oktober 2024 – Hilversum

 Zaterdag 2 en zaterdag 16 november – online

Tijd: 9.00 uur tot 16.30 uur

Voor deze cursus kijk je online 10 video’s van  gemiddeld een half uur. De stof wordt tijdens twee lesdagen online of op locatie nabesproken en geoefend.

 

€ 350,-

Schrijf je in via onze contactpagina

hele korte uitleg van waar de persoon naartoe verwezen wordt…

v

Wat onze cursisten over hechtingsproblematiek oplossen zeggen

Verhelderend, inspirerend en verrijkend. Een goeie link tussen de theorie en de vele praktische voorbeelden en situaties. Ik heb over hechting een gans ander beeld gekregen, vnl. een hoopvol beeld.

Schrijf je in via onze contactpagina